Yrva tar tillvara

Hej och välkommen till min nya blogg! Här kommer jag att skriva om olika sätt jag använder för att ta tillvara på saker. I en tid där det mesta är slit och släng, allt från mat till prylar och kläder, känns det bra att ta hand om det man faktiskt har och använda det till max.

I det här första inlägget tänkte jag ta upp lite allmänna tips på hur man kommer igång med sitt tillvaratagande.

Ändra ditt tankesätt.
Vilken första punkt! Det är helt klart inte det lättaste att gå från att tänka på ett sätt till att plötsligt tänka helt tvärt om.
Om jag tar ett exempel: en grej går sönder och vanligtvis tänker du att du därför ska kasta den och köpa en ny. Det är en lockande tanke, eller hur? Det går snabbt, grejer är billiga och då får du faktiskt glädjen att gå till affären och välja ut en sprillans ny, kanske bättre pryl. Men! Tänk på alla resurser som krävs för att tillverka nya prylar, för att inte tala om vad som krävs för att ta hand om det avfall som den trasiga prylen innebär. Plast i haven… och så vidare!

Istället för att gå in i förbrukningsläge ska du nu gå in i undersökningsläge. Vad är det som gått sönder? Är det en söm i en tröja, glapp i en sladd eller en skruv som har lossnat?

Sybehör nålar säkerhetsnålar fingerborg

Det mesta går att fixa själv. Med nål och tråd lagar du enkelt en söm, har du symaskin är det ännu lättare. Med ett litet verktygskit kan du laga mycket, exempelvis möbler. Vissa saker kan vara svårare att fixa själv. Trasiga skor kan tas till skomakaren för att klackas om eller fixa hål. Det blir billigare än att köpa nytt! Ska passa på att höja en varningens finger här bara för att inte ge sig på farliga lagningar själv. En del elektronik kan till exempel vara rent farlig att pilla med själv, men väl värt att ta hjälp av en fackman.

Var inte rädd för att prova!
Är det svårt att komma igång med lagandet och tillvaratagandet för att du inte vet HUR? Jag anser att det inte finns några rätt eller fel sätt att laga på. Det är spännande att testa sig fram och roligt att få vara kreativ. OM du behöver tips på hur man ”ska” göra är det bara rådfråga herr Google så kommer du få massor av tips. (Eller kolla här i min blogg där jag delar med mig av hur jag gör!)

Köp mindre saker – men det du köper ska vara av bra kvalitet!
När man lagar det man redan har kommer man per automatik behöva köpa mindre grejer. Man ska dock satsa på att köpa saker av god kvalitet vilket gör att de faktiskt håller längre samt att de oftast är lättare och mer värda att laga! Det kommer kännas dyrare just vid inköpstillfället men i slutänden kommer det att spara dig pengar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *