Laga det man har, del 2

I förra inlägget visade jag bilder på några saker som gått sönder hos mig, nu har det blivit dags att visa hur samma saker ser ut när jag lagat dem, samt att berätta hur jag tänkte när jag fixade dem. Är ju som sagt ingen expert men tycker att det funkar bra att testa sig fram och det känns roligt att kunna fortsätta använda grejerna istället för att kasta och köpa nytt.

Den första lagningen var en trasig halslinning i en klänning jag har. Här ville jag inte att lagningen skulle märkas eftersom det är en rätt central punkt på klänningen och det är snyggt om den bara ser ut som den gjorde från början. Det var ju dock hål i tyget, jag hade kunnat använda en tråd i samma färg som mönstret för att sy igen där, men jag har dessvärre bara neutrala färger på sytråd hemma varför jag istället valde att sprätta upp lite mer av halslinningen för att sedan ta in den lite mer och på så sätt dölja hålet. Jag har en symaskin, en billig en från IKEA, som jag använde. Det skulle dock även ha gått bra att fixa detta för hand med nål och tråd.

Lagning halslinning

Den andra lagningen var en nött armbåge på en stickad cardigan, en väldigt välanvänd och varm tröja som jag tycker om att använda. Jag tog en stoppnål (en grövre, trubbig nål) och ett ullgarn jag hade hemma (inte riktigt samma färg som koftan men tycker resultatet blev charmigt ändå) och sedan började jag med att fånga upp de lösa maskorna runt hålet genom att trä nålen med garnet igenom dem, från den ena sidan till den andra så att det blir som ett ”galler” över hålet. När ena sidan är klar gör jag nästan samma sak från det andra hållet, bara det att jag väver in garnet mellan ”gallret”. Inte så bra förklarat kanske, kolla på den här länken för en tydligare bild av hur man gör! Funderade även på att sy på armbågslappar för ytterligare förstärkning men hade inget lämpligt tyg hemma för ändamålet just nu, det kanske jag kompletterar med en annan gång.

Lagning armbåge

Tredje lagningen var en söm i en stickad tröjärm som helt enkelt släppt. Även här använde jag mig av en stoppnål och ett liknande garn jag hade hemma. Sydde helt enkelt igen hålet med raka stygn, fäste tråden och klippte av. Sjukt snabb lagning och tröja redo igen!

Lagning sprucken söm

Den sista lagningen var ena hängaren till en handduk som lossnat i ena änden. En synål och tråd och några enkla stygn så var även den fixad!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *