Gratismat från naturen

Ett lämpligt sätt att tillvarata saker just nu är att plocka in gratis mat från naturen. Det är faktiskt något man kan göra under en stor del av året (hämta gärna inspiration från den här härliga boken eller den här praktiska sidan). Just nu finns det dock mycket bär och annat moget som kan plockas in. Jag älskar att plocka både blåbär och lingon i skogen. När jag plockar bär plockar jag för hand vilket gör att bären inte behöver rensas när jag kommer hem till skillnad från om jag hade använt en bärplockare där det följer med mycket blad, fula bär och annat skräp. Jag fryser in det mesta som det är i påsar eller använda havremjölkförpackningar. Det gör att det är lätt att ta fram det man behöver till mat eller bakning.

Ett lite ovanligare bär att plocka är rönnbär. Det smakar inte så gott MEN faktum är att det är ett riktigt superbär! Det innehåller mycket C-vitamin och antioxidanter och är ju alldeles gratis. Bara några stycken bär ger ett helt dagsbehov av just C-vitamin, och smaken märkt knappast av när man blandar den exempelvis i en smoothie.

Rönnbär

Ett till tips är att kolla in Fruktförmedlingen där folk som har för mycket äpplen till exempel kan registrera det och någon som behöver kan höra av sig för att därpå komma och ta hand om överskottet. Win-win! Ett annat sätt att dra nytta av den här härliga skördetiden trots att man inte odlar själv är att köpa billiga grönsaker i mataffären. Rotsaker, vitkål och lök är sådant som brukar komma på kampanj och ofta går att lagra en stund utan att det blir gammalt. Man kan förstås även förädla dem, det vill säga syra eller lägga in för att nämna några exempel. Det låter kanske tråkigt att äta kål och rotfrukter, men för mig är det favoritmat! Rotsaker är otroligt gott att rosta i ugnen med lite olja, salt och vitlök. Om man inte gillar kål ”naturellt” är den god att snabbkoka i buljong och ha som tillbehör!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *