Den fula maten

När jag går i mataffären och ska göra min veckohandling anstränger jag mig för att vara resursklok även här. Vad menar jag med det då? Jo, bland annat köper jag gärna mat som är märkt ”ät snart” som närmar sig sitt utgångsdatum. Den har nedsatt pris och det känns bra att den får komma till användning hellre än att den ska bli till matsvinn i någon container. Vissa går ju steget längre och ”dumpstrar”. Det är ingenting jag provat, mest för att jag inte riktigt vet hur jag skulle gå tillväga, men det innebär alltså att man tar mat ur dessa sopcontainrar gratis för att äta det istället för att låta det slängas. Den ”nästan gamla” maten jag köper ser jag till att tillaga innan den blir gammal, alternativt fryser in eller tar hand om på annat sätt för att förlänga hållbarheten.

Hjärtformad potatis

Jag brukar också välja de lite knöliga förpackningarna som de flesta andra väljer bort så att de också ska bli köpta. Jag väljer gärna frukt och grönt i konstiga former och tar inte bara raka gurkor och ovala potatisar.

Varje vecka gör jag en matplanering så att jag vet vad det är jag ska äta varje dag och vad jag behöver handla i affären. Innan jag gör listan kollar jag igenom både kyl, frys och skafferi för att se vad som redan finns och om det är något som behöver användas snart för att inte bli till svinn. På så sätt slipper jag lägga pengar på matvaror jag ändå glömmer att äta upp. Jag ”går sällan på” kampanjer i reklambladen om det inte är något som jag annars skulle ha köpt. Däremot bunkrar jag gärna torkade baljväxter på extrapris. Det är billigt, näringsrikt och bra att ha hemma, dessutom tycker jag att det är jättegott!

Genom att minska matsvinnet och ta tillvara på allt man köper sparar man både pengar och miljö. Win-win tycker jag!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *